To tento strom vylučuje z pěstování na našich zahradách. V minulosti v nejteplejších oblastech na jihu Moravy bylo několik mandloňových sadů, ale jak se měnily společenské a vlastnické poměry, většina sadů byla vykácená nebo bez odborné údržby zpustly.

ma1

Dnes jsme zcela závislí na dovozu mandlí. U nás jsou jedny z nejčastějších mandle z Kalifornie. Málo se ale ví o tom, že v minulosti měli velcí producenti mandlí několikrát problém s velkou epidemií salmonelózy. Proto se kvalita mandlí a způsob, jak je ochránit, stalo důležitým tématem. Jednou z variant, které se začaly používat, bylo použití speciálního plynu, kterým byly mandle chráněné. Po širších studiích se ovšem rychle zjistilo, že je karcinogenní, a tak bylo od použití upuštěno a později byl dokonce tento způsob ochrany zakázaný. Zůstal tak druhý způsob ochrany. Mandle se na krátkou dobu podrobí pobytu v prostoru, kde je 200 ° C. To nemá na výbornou mandlovou chuť žádný vliv, zmizí ale mnoho prospěšných látek, které mají syrové mandle.

ma

Pro spotřebitele, kteří si mandle praží, nebo je využívají k výrobě sladkých pokrmů, to význam nemá. Pro ostatní, kteří chtějí jíst potraviny s co nejvýraznějšími a zdraví prospěšnými látkami je možnost obstarat si mandle například z Itálie nebo ze Španělska od malopěstitelů.

Mandle jsou velmi bohaté na základní živiny. Mezi potravinami rostlinného původu mají velký podíl proteinů. Jádra obsahují až 50 % kvalitního tuku, který blahodárně působí na lidský nervový systém.

Mandle vynikají v rostlinné říši a jsou také štědrým zdrojem vápníku a fosforu.  Jsou také štědrým zdrojem hořčíku, draslíku, železa, zinku, mědi, a manganu.

Kromě vlivu na nervový systém tato křupavá pochoutka pomáhá ke zpevnění svalů a překonání únavy. Umí také regulovat hladinu cholesterolu, protože má ideální poměr vitamínu E a mastných kyselin. Díky vápníku a vitamínu E podporují i funkci srdce.