Kakaovými boby se i platilo!

Čokoláda je výborná a mnoho z nás ji prostě miluje. Kousek oblíbené čokolády, který se pomalu rozpouští v ústech, to je zážitek pro naše chuťové buňky! Že nás navíc dokáže uklidnit a působí blahodárně na naše nervy, to je skutečnost, která je ověřena mnoha generacemi. Vzhledem k tomu bývá pro nejednoho člověka silně návyková!

kakaové boby

Kakaové boby rostou na stromě Theobroma cacao. Ten dorůstá až do výšky deseti metrů. Má květy nejen na větvích, ale také na kmenu. Ty se časem mění v plody, v semena (boby) uložená v lusku. Ten je dlouhý cca dvacet centimetrů. Ovšem smutné je, že úplně dozraje pouhých pět procent semen. Z nich je potom možné vyrábět kakao. Nejkvalitnější se označuje názvem Fino de Aroma. A z takového kakaa je potom ta nejlepší čokoláda!

horká čokoláda drink

Dobrých kakaových bobů si považovali naši dávní předci. Dokonce tak hodně, že je používali tak, jako my používáme peníze. Platili jimi prý například Aztékové a Mayové. Třeba otroka si koupili za sto kousků těchto vzácných bobů.

 

Ještě něco zajímavého o čokoládě:

 

–       klasickou tabulkovou čokoládu první vyrobili Švýcaři, před sto třiceti lety

–       největší spotřebu mají ve Švýcarsku, je to v průměru dvanáct kilogramů této hnědé dobroty na jednoho obyvatele za rok

–       nejtěžší čokoládu vytvořili arménští cukrářští mistři, kakao měli z Ghany a vážila úctyhodných 4395 kilogramů (tato „tabulka“ měla rozměry 2,8 x 5,7 metru)

–       čokoláda, za kterou bylo utraceno nejvíce peněz měla velikost mnohem menší, jednalo se o čokoládovou tyčinku „Cadbury“ vydraženou v roce 2001 za 687 dolarů, jde o kousek čokolády cenný z historického hlediska, prý jela na expedici do Antarktidy, na kterou vyrazil slavný kapitán Robert Scott (z neznámých důvodů ji nesnědl a originálně zabalenou dovezl zpět domů)
úlomek čokolády

–       závěrem tip pro milovníky čokolády cestovatele, v Itálii se můžou ubytovat v „čokoládovém hotelu“, pochoutka nesloužila jako stavební materiál, ale jednotlivá patra jsou nazvána podle druhů čokolád a čokoláda byla inspirací pro design vybavení interiéru a tuto dobrotu podává v mnoha variantách samozřejmě hotelová restaurace!

You may also like...